rsvr.net Forums Homepage
Forum Home Forum Home > General Chat > Your Bike
  New Posts New Posts RSS Feed - Oil change debris
  FAQ FAQ  Forum Search   News/Blog News/Blog  Events   Register Register  Login Login

Oil change debris

 Post Reply Post Reply
Author
Message
Ice-mille View Drop Down
Premium Member
Premium Member
Avatar

Joined: 19 Aug 2016
Location: Iceland
Status: Offline
Points: 280
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Ice-mille Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: Oil change debris
    Posted: 05 Jul 2017 at 23:24
Did my oil change today, new mahle filter, and elf 10w60 oil.
Undid the oilplug under/beside the filter, and there was som wierd mini spring like metall stuck to the oil plug. I will post a picture of it, i have keine anung what it is??
Shake’n bake
Back to Top
Ice-mille View Drop Down
Premium Member
Premium Member
Avatar

Joined: 19 Aug 2016
Location: Iceland
Status: Offline
Points: 280
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Ice-mille Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 05 Jul 2017 at 23:33


Weird right??
Back to Top
426hemi View Drop Down
Premium Member
Premium Member

owner of the big bore!

Joined: 30 Mar 2012
Location: cannock
Status: Offline
Points: 3544
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote 426hemi Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 06 Jul 2017 at 06:15
Looks like part of the starter sprag.
Back to Top
damo46 View Drop Down
Moto GP Alien
Moto GP Alien
Avatar

Joined: 07 May 2012
Location: Ireland
Status: Offline
Points: 524
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote damo46 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 06 Jul 2017 at 08:41
Should you be using 10/40 or 15/50 oil.
Road Racing Ireland, Do It Between The Hedges
Back to Top
426hemi View Drop Down
Premium Member
Premium Member

owner of the big bore!

Joined: 30 Mar 2012
Location: cannock
Status: Offline
Points: 3544
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote 426hemi Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 06 Jul 2017 at 08:44
15/50 is factory recommended but 10/40 is perfectly ok as well and what most people use.
Back to Top
bladebod View Drop Down
Moto2 racer
Moto2 racer


Joined: 08 Nov 2016
Location: Portsmouth
Status: Offline
Points: 192
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote bladebod Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 06 Jul 2017 at 12:31
As my Engineering apprenticeship instructor would say: 

Any oils better than no fkin oil.

Let it develop.
Back to Top
IanG View Drop Down
Premium Member
Premium Member
Avatar

Joined: 04 Oct 2010
Location: N Wales
Status: Offline
Points: 8220
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote IanG Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 06 Jul 2017 at 13:03
Not going there with the oil thing,but that debris looks suspiciously like part of a spring so my first thought would be sprag clutch debris Confused
www.apriliaperformance.co.uk
www.apriliaforum.co.uk
www.apriliaownersclub.co.uk

Looking forward to the next track day
Back to Top
Zax View Drop Down
Premium Member
Premium Member
Avatar

Joined: 13 Jun 2008
Location: Abedeen / Oslo
Status: Offline
Points: 839
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Zax Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 07 Jul 2017 at 09:48
Yup looks like the sprag has had it .
Back to Top
Ice-mille View Drop Down
Premium Member
Premium Member
Avatar

Joined: 19 Aug 2016
Location: Iceland
Status: Offline
Points: 280
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Ice-mille Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 10 Jul 2017 at 23:53
Aaahhhh nooo, please let it not be.
By the way oil is 10w60 elf
Back to Top
Birky_D View Drop Down
Moto GP Alien
Moto GP Alien
Avatar

Joined: 03 Feb 2017
Location: Essex
Status: Offline
Points: 268
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Birky_D Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 11 Jul 2017 at 10:15
I had similar with my gsxr track bike. I did two more oil changes and the gearbox went at Cadwell on the third session

As already said its something thats not gonna go away. Its a time game and unfortunately you wont know when it completely goes. When you get the time/money it'll need to be replaced

I was fortunate and didnt do too much damage plus I rebuilt my entire gearbox but the labour on stuff like this can be horrendous
Motocrosser from 1993-1999 & 2009-2014

Now just a keyboard warrior & road rider

Follow me on YouTube for old races of me & current road/track

https://www.youtube.com/c/DeanBirkumshaw
Back to Top
Ice-mille View Drop Down
Premium Member
Premium Member
Avatar

Joined: 19 Aug 2016
Location: Iceland
Status: Offline
Points: 280
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Ice-mille Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 12 Jul 2017 at 00:44
Well better order and replace then. She still starts fine. Knock on wood
Back to Top
Rybes View Drop Down
Premium Member
Premium Member
Avatar

Joined: 07 May 2015
Location: Denmark
Status: Offline
Points: 1870
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Rybes Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 12 Jul 2017 at 08:56
Does it make a horrible noise on start up ? If it does its ya spray. If it don't I wonder if a previous owners changed it at one point in its life ? I'd check it before ordering new bits
ive just got my first vtwin and i think i got the right one
Back to Top
IanG View Drop Down
Premium Member
Premium Member
Avatar

Joined: 04 Oct 2010
Location: N Wales
Status: Offline
Points: 8220
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote IanG Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 12 Jul 2017 at 10:39
Good point Clap

Perhaps it old debris that's not previously been flushed out when the parts were replaced
www.apriliaperformance.co.uk
www.apriliaforum.co.uk
www.apriliaownersclub.co.uk

Looking forward to the next track day
Back to Top
Ice-mille View Drop Down
Premium Member
Premium Member
Avatar

Joined: 19 Aug 2016
Location: Iceland
Status: Offline
Points: 280
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Ice-mille Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 14 Jul 2017 at 20:50
Starts normal, no bad sounds. I will have to ask.
Back to Top
Andy Higham View Drop Down
Premium Member
Premium Member


Joined: 21 Feb 2017
Location: bolton
Status: Offline
Points: 140
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Andy Higham Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 14 Jul 2017 at 21:05
If the sprag spring had gone there would be a terrible noise when trying to start the bike.
Maybe it's remnants from a previous problem
Back to Top
Ice-mille View Drop Down
Premium Member
Premium Member
Avatar

Joined: 19 Aug 2016
Location: Iceland
Status: Offline
Points: 280
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Ice-mille Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 19 Jul 2017 at 09:39

Tnx
There is no bad noise, hugs too all who pitched in.
Back to Top
 Post Reply Post Reply
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.10
Copyright ©2001-2017 Web Wiz Ltd.

This page was generated in 0.047 seconds.